Beloop

De eerste tics beginnen meestal rond de leeftijd van 6 jaar. Dit kan ook later zijn, in principe gebeurt dit altijd voor het 21e levensjaar. Het klassieke verloop van GTS laat grofweg het volgende beeld zien.
Een kind ontwikkelt eerst een tic, bijvoorbeeld kuchen of oogknipperen. De tic verdwijnt langzaam en wordt na een tijdje opgevolgd door een andere tic. Het kind ontwikkeld steeds meer tics welke ook uitgebreider en complexer worden. Tussendoor zijn er ticvrije perioden, deze duren doorgaans niet langer dan drie maanden.

Rond de pubertijd, vanaf een jaar of 12, neemt in meer dan de helft van de gevallen de intensiteit en het aantal tics af. In andere gevallen blijven de tics echter het gehele leven van tijd tot tijd terugkomen. De frequentie en het aantal tics wordt stabieler rond het 20e levensjaar. In veel gevallen zijn de hoor- en zichtbare tics nu afgenomen. Wat er na het 20e levensjaar overblijft, blijft meestal voor de rest van de volwassenheid aanwezig. Meestal blijven de tics in een stabiel en golvend verloop terugkomen, eerdere aanwezige verschijnselen zullen blijven.